Vabilo v Soro

Dragi prijatelji,
sestre karmeličanke se v letošnjem letu spominjamo 130-letnice prihoda prvih sester v Slovenijo (na Selo pri Ljubljani, sedanje Moste). Zato smo se odločile, da v tem času »damo od sebe malo več glasu« in pripravimo nekaj dogodkov za različne ciljne skupine. Za začetek pripravljamo 2-dnevno srečanje za mlade 18. in 19. oktobra 2019 na temo poklicanosti z naslovom VEŠ, KAM GREŠ?
Razmišljale smo takole:
Veselje in radost do življenja je naša prva poklicanost. Kako pa lahko v teh časih živimo svoje življenje v radosti? Sprejeti življenje zahteva spraševanje, iskanje odgovorov …
Samo če iščemo in najdemo najširši, najgloblji smisel in cilj, ki zajame vse delne smisle in cilje, lahko izmed mnogih ponujenih možnosti izberemo tisto, ki nas najbolj usmerja k cilju …
Kakor če ti nekdo dá avto in ti reče: “Vozi.”
“Prav. Ampak kam?”
Ni težav, če veš, da moraš iz Ljubljane priti v Maribor. Če veš, da je to tvoj končni cilj, potem izbiraš poti glede na okoliščine: če se ti mudi, greš po avtocesti; če želiš opazovati naravo ali narediti še kakšen ovinek, greš po lokalni cesti itd., a ves čas voziš proti cilju.
Če pa cilja nimaš? Življenje je kakor avto …
Ali če greš v trgovino po nakupih hrane. Na podlagi česa boš izbiral?
Če nimaš “kompasa”, boš izbiral glede na trenutne impulze, užitke …
Kompasi so lahko različni: če je kompas “zdrava hrana”, točno veš, kaj boš kupil in česa ne (čeprav bi trenutno izbral kaj drugega); če je kompas cena, boš tudi vedel, kaj izbrati in česa ne itd.
Življenje je kakor trgovina, le da je končna cena nepravilnih izbir neprimerljivo dražja …
Ob evangeljskem stavku: “Kdor išče, najde.” (Mt 7,8) se hitro postavi vprašanje: Kaj pa naj sploh iščem? Morda res šele tedaj, ko prisluhnemo srcu, slišimo, kaj je vanj položil Gospod. In to, kar nas presega, nas kliče v gibanje, v iskanje …
Kaj hitro pa se lahko zgodi, da že to osnovno povabilo v iskanje odgovora na skrivnost svojega življenja preslišimo zaradi mnogih šumov in hrupa tega sveta, v katerem živimo.
V petkovem večeru bo mlade v tematiko vpeljal Gregor Čušin, po njegovem nagovoru bo čas še za pogovor z njim, vprašanja … nato sledi molitev s sestrami (bogoslužno branje) in vodena adoracija (tišina, kakšna pesem, kratka misel …). Ves večer bo priložnost za spoved.
Mladi bodo lahko prespali v župnišču (prinesejo naj s seboj spalno vrečo in armafleks).
Za petkovo večerjo prosimo mlade, da si kaj prinesejo s seboj, sobotni zajtrk in kosilo pripravimo sestre.
V soboto po zajtrku bo najprej molitev hvalnic s sestrami, nato pa sveta maša, ki jo bo daroval študentski duhovnik g. Roman Globokar. Sledijo pogovorne delavnice.
Za dodatne informacije se lahko obrnete na e-naslov: karmel.sora@rkc.si.
Prisrčen pozdrav,
sestre karmeličanke iz Sore