Zaključek Nikodemovih večerov o komunikaciji

altZ okroglo mizo na temo kako kristjani govorimo, in kdo sploh posluša, so se včeraj zaključili Nikodemovi večeri 2012. V zanimivi in intenzivni razpravi o tem, kaj in kako komuniciramo kristjani, so spregovorili mag. Božjo Rustja, urednik mesečnika Ognjišče, David Sipoš, mlad in perspektiven filmski režiser in dr. Aleš Maver, publicist in družbeni analitik.

 

Skozi večer pogovora o tem, kako kristjani oznanjamo, smo ugotavljali, da kristjani še vedno najbolj trdno pričujemo s svojim življenjem in s svojo lastno gorečnostjo. Kot neke vrste nadgradnja oznanjevanje z zgledom je oznanjanje skozi besedo, podobo, film, zvok. V večeru smo iskali odgovor na vprašanje komunikacijskih kanalov, ki ji Cerkev uporablja in na prilagajanje jezika sporočanja sodobnemu človeku.

 

Mag. Božo Rustja je poudaril pomen jezika v pričevanju. Jezik kot pomemben element, s katerim se lahko približamo svojim naslovnikom, pa naj si bodo to verniki v cerkvi ali bralci medijskega časopisa.

 

Dr. Aleš Maver je poudaril, da se moramo katoličani otresti te neke stereotipne podobe zateženca in odpraviti komunikacijske šume med nami in drugimi javnostmi.

 

David Sipoš, pravi, da s svojimi filmi oznanja. Velikokrat ne zato, ker bi se tako odločil, ampak, ker to prihaja iz njega samega. Verjame, da lahko podoba, sodobnemu človeku lajša razumevanje katoliške vere in njenih naukov.

 

Z včerajšnjim večerom so se tako zaključili letošnji Nikodemovi večeri, organizatorji in sodelavci pa se že veselimo naslednjih.