Revščina v luči Svetega pisma in zgodnjega krščanstva

8-vecer-thumbLetošnji zadnji Nikodemov večer je minil v znamenju Svetega pisma in zgodovine. Spregovorili so nam trije strokovnjaki s teh področij. Dr. Snežna Večko je predstavila judovsko gospodarsko in socialno ureditev ter razmere v času do pojava krščanstva. Ta čas je razdelila na štiri obdobja, od rodovnega Izreala v času očakov in izhoda iz Egipta, do rimsko-monarhičnega, zasedenega Izraela v času rojstva Jezusa Kristusa.
 

Dr. Maksimiljan Matjaž se je osredotočil na odnos Svetega pisma do revščine in solidarnosti. Povedal je, da ljubezen ne pozna pravil in točnih meril. Zapoved ljubezni je tako najtežja izmed vseh zapovedi, saj je tako zelo osebna in jo hkrati zlahka preslišimo.

Dr. Aleš Maver je razložil odnos do revežev s strani zgodnje Cerkve. Ta je skozi vso zgodovino vzbujal čudenje s strani nekristjanov in se je zelo razlikoval od poganske okolice. Vseeno pa tudi prve Cerkve ne smemo idealizirati, saj težave zaradi materialnih sredstev lahko zasledimo že v opisih Apostolskih del.

Gostje so poudarili, da Sveto pismo v sebi gotovo nosi sporočila tako o lokalnem kot o globalnem odnosu do revščine in solidarnosti. Predvsem pa nas spodbuja, da svoje duhovnosti ne živimo le pri molitvi, temveč pri vsem, tudi socialnem in družbenem delovanju.

Audio posnetek je dosegljiv v audio arhivu radia Ognjišče.