Recesija, vrednote in družina

bogdan-zorzTa dan nam je iz svojih bogatih izkušenj spregovoril psiholog in psihoterapevt Bogdan Žorž. V svojem predavanju z naslovom "Recesija, vrednote in družina" se je usmeril na današnje razmere v družbi. Vprašal se je, ali niso veliki ideali zadnjega stoletja, kot na primer globalizacija, socialna in pravna država ter svoboda trga, pravzaprav iluzije, ki nas zaradi svoje neuresničljivosti peljejo v propad. Obljubljajo namreč rešitev vseh problemov in raj na zemlji, v praksi pa ugotavljamo, da se težave še povečujejo. Namesto blaginje za vse se razlike med bogatimi in revnimi vedno bolj povečujejo, zdravstvena in pokojninska blagajna sta pred sesutjem, zakoni in predpisi so nepregledni in kaotični, razvrednotena je pravičnost, namesto čuta za sočloveka se bohoti birokracija …

»Recesija je zgolj viden znak, da je vrednostni sistem, ki se je pričel graditi z razsvetljenstvom, iluzija,« je povedal g. Žorž. Prvi korak k spremembam na boljše je torej razbitje teh iluzij. Vztrajanje pri navideznih vrednotah vodi v razpad civilizacije. Miselni in vrednostni obrat, ki bi to preprečil, pa se ne more zgoditi z revolucijo, temveč le z ohranitvijo družine kot temeljne celice družbe, ki zagotavlja vzgojo pravih vrednot.

V drugem delu večera je g. Žorž odgovarjal na številna vprašanja iz občinstva, ki so se nanašala tako na razmere v družbi kot na družinsko življenje in vzgojo. Tako se je vsebinsko bogat večer dotaknil tudi nekaterih konkretnih primerov in težav pri vzgoji za vrednote, ki so jih izpostavili obiskovalci, in postregel z mnogimi novimi razmisleki in spoznanji.

Audio posnetek je dosegljiv v audio arhivu radia Ognjišče.