Počitniško duhovni program I.

kaprijeKAPRIJE – Poletni tedni za študente in mlade v poklicih, 24.-31. julij 2011, Otok Kaprije, Hrvaška
UNIPAS (Univerzitetna pastorala) uživa v izzivih, ki jih ponuja življenje in tako pripravlja nov duhovno-počitniški program za študente in mlade v poklicih v starosti od 18-35 let. Odpočiti se, si nabrati novih moči za telo, si privoščiti nekaj ur plavanja, predvsem pa veliko priložnosti za medsebojne pogovore, zanimive debate, pa tudi trenutke tišine, dela na sebi, priložnosti za molitev, duhovno poglabljanje, … vse to so značilnosti našega programa. Bi se nam pridružil/-a?
 

 

Program je namenjen študentom in mladim v poklicih v starosti od 18 do 35 let. Mlajši imajo možnost sodelovanja v SKAM-ovi poletni šoli skupnosti (http://www.drustvo-skam.si/kaprije), starejše od 30 let (čeprav sprejmemo pri nas do 35 leta starosti) pa vabimo, naj se obrnejo na skupino 30+, ki jo vodi p. Jožko Zajec DJ. Prav je, da si vsak poišče tisto skupino, ki je njegovim letom najbližja. Po eni strani se bo sam najboljše počutil med sebi podobnimi, po drugi strani pa je tudi veliko lažje delati v skupini, če starostni razpon udeležencev ni prevelik.

 

Tema počitniško duhovnih dnevov Kaprije 2011: Biti kristjan v sodobni družbi

Glavno vprašanje, ki se ga želimo dotakniti v letošnjem programu na Kaprijah je: "Kako biti kristjan v sodobni družbi?" Odgovor bomo iskali preko zgledov življenja raznih svetnikov ali svetniških kandidatov, po večini mlajšega izvora in zaradi tega mogoče celo manj poznanih. Preko njih se želimo dotakniti vprašanj o spolnosti, materialnih dobrinah, vprašanje soočenja s samim seboj, skrb za drugega, zaupanje/samozaupanje, samota… Spoznali bomo na primer Enrico Plebani, ki je v vsega skupaj 30 letih svojega življenja izkusila droge, razne ljubezenske avanture… a se na koncu popolnoma posvetila služenju najbolj ubogim in na koncu umrla za žolčnim limfomom. Zagotovo nam lahko zgled njenega življenja v marsičem pomaga pri premagovanju naših življenjskih vprašanj.

Različni možje in žene so tudi nam danes lahko v veliko spodbudo pri našem krščanskem življenju. Eni so živeli skrito pred očmi javnosti, drugi bili družbeno aktivni, tretji morali veliko pretrpeti, četrti so bili zgled skromnosti in ponižnosti. Predvsem pa so vsak na svoj način izvirno živeli svoje krščansko poslanstvo. In kako ga živiš ti?

 

Termini
Na razpolago sta dva termina, v katera se lahko prijavite:

 • 24.-31. julij 2011
 • 28. avgust-4. september 2011

Voditelj obeh terminov: Klemen Svetelj, študentski duhovnik v Ljubljani. Z njim sodeluje še ekipa, ki mu pomaga pri tehničnih in vsebinskih poudarkih.

 

Prijavi se: http://www.drustvo-skam.si/kaprije/prijavnicagosti.php

Število prostih mest
Število udeležencev je omejeno na 24. Prednost ima, kdor prej poravna ceno oz. izpolni vse obveznosti v zvezi s prijavo.

 

Potek dneva

Po potrebi se lahko kakšno stvar tudi med seboj dogovorimo in urnik nekoliko prilagodimo potrebam skupine.

Okvirni dnevni načrt (z možnostjo sprememb):
7.00 Maša v župnijski cerkvi (kdor želi)
7.45 Jutranja molitev, zajtrk, pomivanje
8.30 Dopoldansko kopanje
9.30 Vsebinski blok
11.30 Služenje, delo po skupinah
13.00 Kosilo, pomivanje
14.30 Siesta, prosto, plaža
20.00 Večerja, pomivanje
21.30 Večerna molitev, refleksija, prosto
Oblikovanje dneva je v veliki meri odvisno tudi od predlogov udeležencev in pripravljenosti za sodelovanje.

 

Način dela v vsebinskem bloku

Dosedanje izkušnje na naših programih kažejo, da nekateri želijo in rabijo pogovor v skupini, zopet drugi si želijo tišino in več osebnega dela. Mi skušamo povezati oboje: na začetku vsebinskega bloka je kratek uvod, nekaj začetnih misli in napotkov, nato pa sledi osebno delo. Ob koncu osebnega dela je na razpolago nekaj časa, ko lahko (kdor želi) stvari predebatiramo tudi v skupini. Če pa kdo želi ta čas porabiti še za osebno delo, mu je to omogočeno.

Prevoz do Šibenika in naprej na Kaprije
Na Kaprije bomo potovali z avtobusom, ki bo imel odhod ob nedeljah ob 11. uri s parkirišča pred halo Tivoli v Ljubljani. Prevoz je vključen v ceno. V Šibeniku se bomo vkrcali na trajekt z odhodom ob 19. uri. Na Kaprije bomo prispeli ob 21.25 uri.
Od Kaprij se bomo poslovili naslednjo nedeljo s trajektom ob 17.30. V Šibeniku nas bo ob 18.40 čakal avtobus, ki nas bo pripeljal v Ljubljano sredi noči (1.00). V sezonskih konicah (konec julija, začetek avgusta) se odhod iz Šibenika lahko zakasni do 45 minut.

Kaj vzeti s seboj?

 • spalno vrečo in rjuho za pod spalno vrečo (ali dve rjuhi namesto spalne vreče) in prevleko za vzglavnik (kdor prevleke in rjuhe ne bo imel, ju bo lahko dobil v domu po ceni: rjuha 7 EUR/kos, prevleka za vzglavnik 7 EUR/kos)
 • ležalno podlogo (armafleks – lahko manjši kos, za sedenje na prostem),
 • ležalno podlogo za na plažo,
 • primerna oblačila in obutev za vroče poletne dni in za na morje,
 • kopalke, brisačo, pokrivalo (kapa s šiltom, klobuk, ruta …), kremo za sončenje, sredstvo za zaščito pred komarji,
 • pripomočke za osebno higieno,
 • zvezek in pisalo,
 • osebni dokument in dokument o zdravstvenem zavarovanju,
 • inštrument (kitara, orglice, flavta…) in razne družabne igre,
 • hrvaške kune za plačilo brzega broda oz. trajekta, stroške bivanja, za sladoled, razglednice …

Obvezno si na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije brezplačno pridobite evropsko zdravstveno kartico.

Druge praktične informacije

 • Kdor želi raziskovati otok, biti deležen prelepih sončnih vzhodov ali še lepših zahodov, naj ima prinese s seboj tudi športno obutev, ker so skale izredno ostre in poraščene s trnjem.
 • Ker so morski ježki stalni prebivalci obale otoka, za lažji vstop in izstop iz vode zelo prav pridejo plastične opanke oz. primerna obutev za v vodo.
 • Priporočamo vam, da prinesete s seboj čutaro, za katero boste sami skrbeli. Tako je vsak sam zase odgovoren za pijačo za na plažo.
 • Trgovina na otoku ni ravno bogato založena (razglednice in sladoled se vendarle da dobiti ;), predvsem pa so cene višje (vse stvari je pač treba prepeljati s trajektom iz Šibenika in to zaračunajo zraven). Pretiranega luksuza torej ne smemo pričakovati!