Osmi večer: Odgovornost za skupno dobro

altNa zaključni okrogli mizi 45. Nikodemovih večerov, ki so potekali pod geslom »Če pa se sol pokvari …« so se nam pridružili in večer obogatili Jože Gornik, bivši direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije, Tilen Mlakar, predsednik Sveta katoliških laikov Slovenije in Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije. Vsak je najprej predstavil področje civilne družbe, na katerem deluje in v krajši predstavitvi dal iztočnice za pogovor.

 

Vsi gostje so se strinjali, da imamo ljudje danes preveč stvari, v katere smo vpeti in zato zmanjkuje časa za to, da bi se vključili še v civilno sfero. Jože Gornik je ob tem poudaril, da je v Sloveniji civilna družba sicer dobro razvita, vendar pa ima svoje pomanjkljivosti. Gostje so poudarili tudi prisotnost t. i. vrtičkarstva, ki je dandanes vse bolj prisotno in pomeni, da vsak dela samo zase in premalo za druge in za skupnost. Pri tem pa se ne zavedamo, da ravno skupaj zmoremo več.

 

Večer smo zaključili z mislijo, da morda naše oči vidijo skupno prihodnost zamegljeno, vendar sedanjost terja od nas, da ne obupamo. Pogumno, vztrajno, vsak po svojih močeh in dolžnostih naredimo nekaj za skupno dobro. Včasih je potrebno malo, le simbolična gesta, morda malo soli, da naredimo prihodnost boljšo.

 

AVDIO – Radio Ognjišče:

http://audio.ognjisce.si/index.php?p=Arhiv_leto_2011/Nikodemovi_veceri_2011

 

VIDEO – Socialna akademija:

http://www.youtube.com/watch?v=0fAC1eJLCpI&feature=related