Z Nikodemovimi večeri 2014 smo obiskovalcem pomagali razumeti, ovrednotiti in poglobiti povabilo papeža Frančiška: »Pojdite na obrobje!«

  • na osebnem področju (kjer smo povabljeni živeti v polnosti)
  • v Cerkvi (živimo Veselje evangelija in v obrobju vidimo izziv za poslanstvo) in
  • v širši družbi (v kateri se kristjani dostikrat doživljamo na obrobju).

 

Nikodemovi večeri 2014

48. Nikodemovi večeri so bili od 17. do 27. novembra 2014. V osmih večerih smo preko predavanj in okroglih miz obiskovalcem pomagamo razumeti in ovrednotiti povabilo papeža Frančiška: »Pojdite na obrobje!« (Veselje evangelija, 20 in 46).

Z obrobjem se človek lahko srečuje na osebni ravni, kjer ga marsikaj ovira pri tem, da bi živel v polnosti; lahko se z njim srečamo v Cerkvi, oziroma se mora z njim Cerkev srečevati in v obrobnih skupinah videti izziv za poslanstvo (delo z brezdomci, revnimi, Romi, …); niti mu ni tuje družbeno okolje, morda se na njem včasih nahajajo tudi verske skupnosti.

Srečanja so potekala vsak večer ob 19.30 v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani.

Poročila posameznih večerov

Poročila na spletni strani Mladi val

Videoposnetki

Audioposnetki

Več ...

1. večer: Veselje evangelija za obrobne

Na prvem izmed letošnjih Nikodemovih večerov nas je nagovorila Frančiškanka Marijina misijonarka s. Romana Kocjančič, ki je sicer urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha na TV Slovenija. Predstavila nam je papeževo spodbudo Veselje evangelija. Njena predstavitev je bila polna osebnih izkušenj in konkretnih podatkov, tako da lahko rečemo, da je že tako konkretni vsebini, ki nam jo ponuja papež Frančišek, dodala še nov vidik ko govorimo o obrobnih. V duhu karizme njenega reda smo lahko začutili, da smo vsi skupaj poklicani, da najdemo obrobne, tiste, ki niso niti v središču, niti na robu, ampak se le še za las držijo nekega kroga. Da, obrobni so med nami: reveži, starejši, narkomani, med njimi so večkrat tudi mladostniki. Cerkev pa naj bi bila kot Mati, tista, ki ima za obrobne vedno odprta vrata.

Tudi v pogovoru s. Romano, ki je sledil njenemu predavanju, je bilo več vprašanj na temo, kako danes živeti uboštvo za uboge. Po zgledu sv. Frančiška, po zgledu sv. družine, lahko rečemo, da smo k temu povabljeni. Pri tem je s. Romana še enkrat poudarila, da je razlika med uboštvom in revščino. Slednja je lahko gmotna, moralna in duhovna. Okrnjeno uboštvo brez zaupanja, solidarnosti in upanja. Uboštvo, ki ga s. Romana v karizmi svoje skupnosti živi, pa je zaupanje v preživetje kljub skromnosti, solidarnost s tistimi, ki imajo še manj in upanje, da bo Kristus mogel revščino spremeniti v uboštvo. S čim pa je s. Romano spodbuda papeža najbolj nagovorila? Z veseljem. Za udeležence prvega izmed letošnjih Nikodemovih večerov, pa lahko ugotovimo isto.

Audio posnetek predavanja in pogovora.

Video posnetek predavanja.

Več ...

3. večer: Ranjena občestva

V okviru letošnjih Nikodemovih večerov je sinoči na Teološki fakulteti v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Ranjena občestva. Gostje večera so bili dr. Vinko Potočnik, duhovnik, dr. družbenih ved: za sociologijo in psihologijo, doc. dr. Igor Škamperle, filozof, sociolog, religiolog in pisatelj, Jože Možina, zgodovinar in sociolog kulture ter novinar in režiser. Okroglo mizo je vodila Mojca Perat s Socialne akademije.

Vodilo za razpravo na okrogli mizi je bila misel in poziv papeža Frančiška cerkvenemu občestvu “Pojdite na obrobja”. Zanimiva iztočnica za razpravo pa je bilo dejstvo, da vsi trije sogovorniki prihajajo iz območij, ki na nek način sodijo na slovensko obrobje; iz Maribora, Trsta in Ajdovščine.

Več ...

2. večer: Samoljubna žalost

Na drugem Nikodemovem večeru 2014 nam je pater Silvo Šinkovec spregovoril o samoljubni žalosti. Papež Frančišek pravi, da ta izvira iz bolestnega iskanja lagodja, površinskih užitkov in lastnih koristi. Takšno srce ne uživa več blagega veselja Božje ljubezni in ne utripa več v navdušenju za dobro. Postane užaljeno, nezadovoljno in brez življenja. Vendar Bog nam tega ne želi. On nas želi tega osvoboditi.

V predavanju smo slišali, da nevarnost samoljubne žalosti preti tudi kristjanom. Tudi nam se lahko zgodi, da iščemo veselje v materialnih dobrinah, ki jih želimo imeti več in več. A prave sreče v tem ne bomo našli. Veselje izvira iz miru velikodušnega srca, ki je pripravljeno deliti, kar ima.

Pater Silvo Šinkovec nas je spodbudil k pristnemu veselju. Z mnogimi primeri iz življenja nas je opomnil na veliko moč molitve, ki nagiba človeška srca k velikim spremembam. Z vztrajno molitvijo lahko pomagamo našim bratom in sestram, da odprejo svoje srce veselju. Ob tem se lahko Bogu iskreno zahvalimo za vse, ki molijo za nas. Obenem pa premislimo, koliko sami molimo za svoje najdražje.

Audio posnetek predavanja in pogovora.

Video posnetek predavanja.

Več ...

4. večer: Vsak človek je dragocen

Na četrtem Nikodemovem večeru z naslovom »Vsak človek je dragocen« smo gostili publicistko, pesnico in arheologinjo, doc. dr. Vereno Vidrih Perko. S pogledom v preteklost in z mislijo na prihodnost nam je odstrnila nekaj zastorov pri razumevanju človekovega pojmovanja samega sebe, onstranstva in odnosa do pokojnih. Z živahnostjo nas je vodila od človekovega učlovečenja, mimo antike in renesanse vse do evolucionizma in morij 20. stoletja, ki niso tako nepovezani, kot se zdi na prvi pogled. In dve močni sporočili, ki sta ostali obiskovalcem Nikodemovega večera? »Vloga preteklosti je, da po njej oblikujemo prihodnost.« In: »Vsak človek, pa naj bo na še takšnem obrobju, si zasluži pravico do dostojnega pokopa in spomina.«

Audio posnetek večera.

Video posnetek predavanja.

Več ...