Prvi večer: Pridite in poglejte

altUvodni večer odpiramo s predstavitvijo duha krovnega dokumenta pastoralnega načrta Cerkev na Slovenskem Pridite in poglejte. Gost večera kratko predstavi glavne poudarke dokumenta in proces pastoralnega načrtovanja.

Več ...

Drugi večer: Kriza zaupanja ali identitete?

altKomu lahko danes sploh še verjamemo na besedo? Tako v družbi kot v Cerkvi je  razkrojeno medsebojno zaupanje, vera v pristnost posameznikov in institucij. Živimo v času krize, v kateri stopa v ospredje razločevanje med tistim, kar je pristno in med tistim, kar pristnost identitete duši. Kako vendarle človekovo duhovnost, ki predstavlja preseganje ujetosti v ta krizni prostor in čas, živeti v pristnosti?

Več ...

Tretji večer: Naši - vaši

altVečer Našivaši izpostavlja izziv medsebojnega izključevanja, ki obremenjuje najrazličnejša področja našega skupnega življenja. Kaj storiti, ko izključevanje postane način življenja, ko smo od črno-belega pogleda na sočloveka že odvisni?

Več ...

Četrti večer: K izvirom

altGosta večera bosta osvetlila pogled na sodobnega človeka kot duhovnega iskalca, ki na najrazličnejših krajih in ob različnih izvirih išče presežni smisel svojega življenja. Zakaj ne gre bolj naproti Jezusu Kristusu, kdo ali kaj ga pri tem ovira? Kaj je balast, ki nas obtežuje v našem duhovnem iskanju?

Več ...

Peti večer: Novo vino v stare mehove

altSodobni človek pogosto išče individualno pot do Boga, odgovore na svoja osebna vprašanja. Pri tem se včasih zdi, da ga množični dogodki celo ovirajo in ne pripomorejo k temu. Po drugi strani nam papež v letu vere predlaga obuditev romanj in drugih oblik množičnih dogodkov.

Več ...

Šesti večer: Denar, čigav vladar?

alt

Denarna valuta predstavlja otipljivo sredstvo zaupanja med ljudmi. V stabilni družbi posedovati denar pomeni garancijo, da bom v prihodnosti v zameno dobil določeno blago ali storitev. V tem kontekstu denar predstavlja neke vrste pogodbo med ljudmi. Težava nastane, ko denar postane cilj, vrednota sama na sebi. Kako takšen pogled na denar, ki je danes prisoten vsepovsod, vpliva na odnose med ljudmi, medsebojno zaupanje in sklepanje »pogodb«?

Več ...

Sedmi večer: Iz množičnosti v živa občestva

altOb osebnih izkustvih in njihovi refleksiji bomo odkrivali, zakaj človek potrebuje občestva in kako se lahko v njih uresničuje. Koliko je za življenje in rast občestev odgovoren vsak izmed nas? Kako konkretno prepoznavati, spodbujati, »zagnati« in voditi občestva? Kako lahko občestva presegajo težave, ki izvirajo iz osamljenosti posameznika? Kako v cerkvenih in družbenih občestvih preraščati medsebojno ogroženost med različnimi vlogami (vodilni/vodeni, moški/ženske, laiki/duhovniki)?

Več ...

Osmi večer: Kako govorimo, kdo sploh posluša?

altV Cerkvi uporabljamo določeno govorico, ki je razumljiv zgolj v določenem kontekstu. Je morda naša govorica zastarela in se zato njenega sporočila sploh več ne da razumeti? Je jezik, ki ga uporabljamo, dovolj razumljiv širšemu krogu ljudi ali bi se bilo morda potrebno bolj truditi s »prevajanjem«?

Več ...

Prvi večer z naslovom "Pridite in poglejte"

alt

Gost letošnjega prvega Nikodemovega večera je bil ljubljanski nadškof, msgr. dr. Anton Stres. Predstavil je miselnost, ki stoji za krovnim dokumentom Slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte, njegov namen in vsebino. Poudaril je tudi družbene okoliščine današnjega časa, med katerimi je ena najznačilnejših sekularizacija, izločevanje vere iz javnega življenja.

Več ...

Drugi večer: Identiteta in zaupanje

altV torek, 13. novembra, se je odvil drugi v sklopu 8 Nikodemovih večerov v letu 2012. Letošnji Nikodemovi večeri nosijo naslov Na razpotju, drugi večer pa so organizatorji naslovili Kriza zaupanja ali identitete? Na vprašanje, kako zaživeti pristno identiteto, ki bo vredna zaupanja, sta odgovore iskala profesor doktor Andrej Capuder in izredni profesor doktor Branko Klun.

Več ...