Nikodemu v slovo!

zakljucek-thumbNikodemovi večer so minili, vse rekvizite smo že pospravili in postavili v kot, kjer se bo sedaj lahko nabiral prah na njih do prihodnjega leta. Še zaključne račune poravnamo, razpošljemo zbornike lanskoletnih večerov, nato pa začnemo terjati predavatelje za letošnja predavanja in pripravo novega zbornika. Tehnično je stvar mimo, kaj pa vsebinsko?

Več ...

Nikodemovi večeri 2010

thumbnail SOLIDARNOST – UPANJE ZA PRIHODNOST

Teološka fakulteta, 15.-25.11., ob 19.30

Nikodemovi večeri 2010 nosijo naslov: Solidarnost – upanje za prihodnost. Skupina, ki pripravlja celoten program, želi slediti splošnim smernicam in poudarkom letošnjega pastoralnega leta: solidarnost, dobrodelnost in prostovoljstvo. Tako je bil tudi izbor predavateljev in vsebin narejen pod tem kriterijem.

Več ...

Zgodovinski pregled Nikodemovih večerov

Nikodemovi večeri kot način verskega izobraževanja segajo v čas po 2. vatikanskem koncilu. Leta 1965 je Medškofijski odbor za študente začel z organizacijo in izvedbo teološkega tečaja za versko izobraževanje odraslih, ki je kaj kmalu dobilo ime po Nikodemu, judovskemu prvaku, ki je ponoči na skrivaj prišel do Jezusa in se z njim pogovarjal o božanski naravi Kristusa in možnosti ponovnega rojstva (prim. Jn 3,1-21). Zaradi nenaklonjenosti političnega sistema so Nikodemovi večeri prestajali takšne in drugačne težave ter ovire, vendar je bila želja in potreba ljudi po tovrstnih izobraževanjih prevelika, da bi se ta proces izobraževanja lahko ustavil.

Tematike Nikodemovih večerov so bile zelo različne, od strogo cerkvenih do širše družbenih. Vsako leto se je na podlagi predavanj skušalo izdati tudi zbornik predavanj in nekatere je še vedno moč kupiti na sedežu študentske pastorale.