8. večer: Verske skupnosti na obrobju?

Osmi in sklepni dogodek Nikodemovih večerov, »Verske skupnosti – med prostovoljnim in prisilnim obrobjem«, je postregel z okroglo mizo. Gostje okrogle mize so bili dr. Igor Bahovec, sociolog religije, dr. Primož Krečič, dogmatični teolog in duhovnik ter Nevzet Porić, tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji. Z moderatorjem Janijem Šumakom, teologom in članom uredniškega odbora Tretjega dne, so gostje govorili o pomenu verskih skupnosti v sodobni družbi in o izzivih, ki jih zanj prinaša prihodnost.

Izhodiščno vprašanje okrogle mize je bilo vprašanje ločitve cerkve in države, predvsem te, ki jo poznamo v Sloveniji. Tukaj se laičnost ne odraža samo, kot izločitev verskih skupnosti s strani države, ampak pogosto tudi v samorazumevanju pomena in vloge verskih skupnosti samih. Nedvomno so verske skupnosti izločene iz javnega diskurza, a se iz njega izločajo tudi same, bodisi tako, da se vanj ne vključijo, bodisi tako, da svojega mesta v javni sferi preprosto ne iščejo.

Gostje okrogle mize so soglašali, da je v Sloveniji obrobje realnost verskih skupnosti, a dodali, da tako prostovoljno, kot prisiljeno obrobje, lahko nudi izziv za verske skupnosti, saj se na obrobju srečajo z ubogim in z vprašanji dostojanstva. Večer so sklenili z mislijo, da je naloga verskih skupnosti odgovarjati na vprašanja po smislu in graditi temelje skupnosti, zato bo njihova prihodnost svetla. Na to pot pa naj verske skupnosti stopajo s konkretnimi projekti, z medsebojnim dialogom, ki naj temelji na podobnostih, na primer univerzalnih vrednotah, in predvsem z veseljem.
Napisal: Jani Šumak