Kateheze po krovnem dokumentu "Pridite in poglejte"

Kako mladim približati krovni dokument "Pridite in poglejte"? Le prebiranje dokumenta gotovo ni zanimivo. To lahko počne vsak tudi sam doma. Mladi želijo nekaj več. Napisano lahko skupaj z njimi prenesemo na realno življenje in konkretne situacije, s katerimi se sooča mlad človek.

Tu smo oblikovali nekaj katehez, ki so osnovane po temah krovnega dokumenta. Osredotočene so utrjevanje naše vere povezovanje vere z življenjem.

Več ...

Poklicanost in poslanstvo

Kakšen smisel ima moje življenje? Komu naj ga posvetim? Kje naj se uresničim? … Mlad človek se slej kot prej sreča s temi in podobnimi vprašanji. Nisem vržen na zemljo kar tako in prepuščen samemu sebi ali pa na milost in nemilost drugim, ki naj storijo z mano, kar hočejo … Od vse večnosti si me je Bog zamislil; mislil je name z ljubeznijo in načrtoval zame nekaj najlepšega. Ko je vedel, da je prav, mi je podaril življenje in v njem klico tolikih sposobnosti … ter me poslal na svet.

Več ...

Živa občestva

Zakaj se sploh pogovarjamo o malih skupinah? Zakaj nismo več zadovoljni z množičnim krščanstvom? Kaj gre »narobe«, da je potrebno dati večji poudarek na majhnost? Ne dolgo nazaj mi je prijateljica, ki je bila na misijonu v Afriki, rekla: »Tu sem resnično začutila, kaj je to živo občestvo«. Kar je zanimivo, je to, da je to doživela ne v mali skupini ljudi, o katerih razmišljamo pri nas, temveč pri maši, kjer je sodelovalo več tisoč ljudi! Seveda je situacija v naši sekularizirani Evropi popolnoma drugačna: četudi imamo župnije, ki ponekod ne štejejo niti 200 župljanov pa vse nad 10.000 župljanov, je včasih težko čutiti in si razložiti, kaj je to živo občestvo. Naj nam bodo v začetku v izziv naslednja vprašanja: kaj je zame živo občestvo, kako si ga predstavljam in kaj sam prispevam za to?

Več ...

Odpuščeni so ti tvoji grehi

»Mislila sem, da je zame prepozno, da bi odpustila. … Morala sem priti do spoznanja, da je mogoče odpustiti neodpustljivo. Zdaj sem našla svoj mir,« je povedala 92-letna gospa (Ilibagiza, 2010). Odpustiti – kaj to pravzaprav pomeni? Kako v resnici in v vsej polnosti odpustiti drugemu in kaj to pomeni zame in najin medsebojni odnos? Kako odpustiti nekomu, ki mu sploh ni žal za hudo, ki mi ga je storil? Peti pastoralni izziv dokumenta »Pridite in poglejte« nam je odlična iztočnica, da malo bolj razmislimo o tej temi in večnim vprašanjem poiščemo vsaj kak odgovor.

Več ...

Izviri mojega duhovnega življenja

Slovenski škofje so Cerkvi na Slovenskem postavili pet izzivov. Prvega so poimenovali: K izvirom. Izziv nas spodbuja, da se od pozunanjene pripadnosti, pastorale servisiranja obredov in aktivizma vrnemo k izvirom: k Božji besedi, osebni molitvi in občestveni evharistiji. Ti izviri so temeljno izkustvo srečanja z Jezusom Kristusom (PIP 62), zato je prav, da si jih pogledamo malo bolj podrobno. Ta kateheza podaja nekaj vprašanj in dejstev o Svetem pismu in molitvi.

Več ...

Skrivnost slavljenja

Slavljenje je molitev, s katero se čudimo čudežem Boga in v kateri pojemo hvalo, polno našega veselja. To je eden najlepših izrazov ljubezni nas, ki smo ustvarjeni, svojemu Stvarniku.

 

Več ...

Od množičnega krščanstva k občestveni in osebni veri

V Sloveniji se 77 % državljanov prišteva h katoličanom, od tega pa je le 15 % nedeljnikov (http://katoliska-cerkev.si/statisticni-podatki-o-cerkvi-na-slovenskem-za-leto-2011). Potrebno se je tudi vprašati, koliko nedeljnikov obiskuje sv. mašo iz tradicije in koliko iz osebne vere. Te številke nas ne smejo prestrašiti, temveč nas izzivajo k refleksiji: kje je naša vera? Seveda gre na prvem mestu za osebno vprašanje: kje sem z osebno vero? Kako mi gre? Kaj mi pomeni? Je vse odvisno samo od mene?

Več ...

Cerkev na slovenskem v svojih prednostih in slabostih

Kratek povzetek kateheze

Kateheza podaja pogled na zgodovino Cerkve – kaj se lahko naučim iz dogodkov cerkvene zgodovine in kako jo vidim kot njen ud. Poznavanje poglavitnih dogodkov in resnic, ki jih moremo prek njih spoznati, nas uvede v razmišljanje o prednostih in slabostih Cerkve na Slovenskem.

Več ...

Srečanje s Kristusom

Mnogokrat. Dvakrat najkonkretneje. Včasih vsak dan, včasih mesece ne. Takšno je moje srečevanje s Kristusom. On ostaja zvest, jaz pa … učenka, ki mu kdaj lažje, včasih težje sledi.

Več ...

Med koncem in novim začetkom

Pričevanje mladega dekleta (po zaključenem študiju)

Konec cerkvenega leta in vstop v leto vere me je pričakal v nekoliko stresni situaciji. Kakor je advent čas pričakovanja med koncem in novim začetkom, sem tudi sama v nekoliko podobnem obdobju, ko sem po zaključeni diplomi pristala na zavodu za zaposlovanje. Znajti se na trgu delovne sile zame pomeni svojevrsten prehod v resnično odraslost, ki pa je zaradi gospodarske krize nekoliko otežen. Do sedaj sem še »vlekla« študentski status in delala preko študentske napotnice, zdaj pa je tega konec. Ni več ugodnosti, ki sem jih imela in nekoliko negotovo je, kako se bom lahko preživljala. 

Več ...