Spoznaj samega sebe

Vabimo vas na prvo predavanje v Ciklu predavanj: Spoznaj samega sebe na temo "ČE BI ČUSTVA SPREGOVORILA".

-Kaj bi se zgodilo, če bi dovolili vaši JEZI povedati, česa ji je dovolj?
-Bi si STRAH drznil povedati, kaj ga blokira, da ne more sproščeno zadihati?
-Bi GNUS končno dobil pravico, da se lahko zavaruje, ko mu je neprijetno ob nekomu?
-Kako se moje telo odziva v situacijah?
-Kateri deli telesa vam največkat nekaj sporočajo?

Povrnimo moč našim čustvom, da govorijo.

KDAJ? 20. septembra ob 18. uri

KJE? Unipas, Poljanska 4, Ljubljana
CENA: 15 € na osebo, 20 € za par.
PRIJAVE: Obvezne prijave sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do 16. septembra.

# spoznajsamegasebe #cikelpredavanj

 

Povezanost s Kristusom, Dobrim Pastirjem

Tako je Kristus za nas. Morda je to ena izkušnja krščanske razsežnosti, ki jo puščamo malo v senci, torej duhovna in čustvena razsežnost. Čutiti se povezami s posebno vezjo z Gospodom, kakor so ovce na svojega pastirja. Včasih preveč racionaliziramo vero in tako tvegamo, da izgubimo zaznavanje pečata tistega glasu, glasu Jezusa, dobrega pastirja, ki spodbuja in navdušuje. Kakor se je to zgodilo dvema učencema iz Emavsa, v katerima je gorelo srce, ko jima je Vstali med potjo govoril. To je čudovita izkušnja, čutiti se od Jezusa ljubljeni. Postavite si vprašanje: Se čutim od Jezusa ljubljen? Se čutim od Jezusa ljubljena?Za njega nismo nikoli tujci, temveč prijatelji in bratje. Pa vendar ni vedno lahko razločiti glasu dobrega pastirja, bodite pozorni. Vedno je namreč nevarnost, da bi nas zmedel hrup številnih drugih glasov. Danes smo povabljeni, da se ne pustimo lažnim modrostim tega sveta odvrniti od Jezusa, ampak mu, Vstalemu, slediti, kot edinemu resničnemu voditelju, ki daje smisel našemu življenju. (Papež Frančišek med opoldansko molitvijo na nedeljo Dobrega Pastirja, 7.5.2017)

Celotno besedilo.

Pomen dogodkov

V evangeliju po Luku Marija, potem ko je slišala angelovo oznanilo in odgovorila s svojo privolitvijo na klic, da postane mati Odrešenika, vstane in gre v naglici obiskat sestrično Elizabeto, ki je v šestem mesecu nosečnosti (prim. 1,36.39). Marija je zelo mlada. Kar ji je bilo oznanjeno, je neizmeren dar, vendar prinaša tudi zelo velike izzive; Gospod ji je zagotovil svojo navzočnost in podporo, toda v njenem srcu in mislih je nejasnih še mnogo stvari. Toda Marija se ne zapre v hišo, ne dovoli, da bi jo strah ali ponos ohromila. Marija ni tip človeka, ki – zato da se počuti dobro – potrebuje dober kavč, na katerem bo udobno in varno. Ni ena izmed »kavč mladih«! (prim. Nagovor med vigilijo, Krakov, 30. julija 2016). Ko njena starejša sestrična potrebuje pomoč, ne zapravlja časa in se takoj odpravi na pot.

Pot do Elizabetinega doma je dolga: okrog 150 kilometrov. Toda dekle iz Nazareta, ki jo vodi Sveti Duh, ne pozna ovir. Zagotovo je v dolgih dnevih na poti premišljevala o čudežnem dogodku, ki ga je bila deležna. Tako se zgodi tudi z nami, kadar se odpravimo na romanje: na poti se v naše misli vrnejo spomini na življenjske dogodke, odkrivamo njihov pomen in razločujemo svojo poklicanost, ki se potem razodene v srečanju z Bogom in služenju bližnjim. (Poslanica svetega očeta Frančiška za 32. svetovni dan mladih 2017)

Mladi, vera, poklicanost

 

»Dragi mladi, z veseljem vam naznanjam, da bo oktobra 2018 obhajanje škofovske sinode na temo 'Mladi, vera in razločevanje poklicanosti'. Hotel sem, da bi bili vi v središču pozornosti, saj vas nosim v svojem srcu. Ravno danes predstavljajo pripravljalni dokument, ki ga izročam tudi vam kot 'kompas' za na pot.« Tako je papež Frančišek nagovoril mlade s pismom, ki jim ga je namenil ob predstavitvi pripravljalnega dokumenta za škofovsko sinodo 2018.

Na misel mi prihajajo besede, ki jih je Bog namenil Abrahamu: »Pojdi iz svoje dežele, od svoje rodbine in iz hiše svojega očeta v deželo, ki ti jo pokažem« (1Mz 12,1). Te besede so danes namenjene tudi vam, saj so besede Očeta, ki vas vabi 'iti ven' z namenom, da vas pošlje proti neznani, a z odnosi varni prihodnosti, saj gre za srečanje, h kateremu vas On spremlja. Vabim vas, da prisluhnete glasu Boga, ki preko rahlega šepetanja Svetega Duha odmeva v vaših srcih. Več ...

 

 

Ljubezen v življenju

Osem vsebinsko bogatih letošnjih 50. Nikodemovih večerov se je zaključilo. Poročilo, fotografije in videoposnetke najdete na povezavi.

Sveta maša ob začetku akademskega leta 2016-17

V četrtek 6. oktobra 2016 ob 18.30 smo vabljeni v ljubljansko stolnico, kjer bo sveta maša ob začetku akademskega leta in romanje v letu Usmiljenja.

Ob 18.00 se zberemo pred svetimi vrati in skupaj poromamo v stolnico.

Sveto mašo bo ob somaševanju drugih duhovnikov vodil veliki kancler Teološke fakultete v Ljubljani, nadškof mons. Stane Zore.
Pri sveti maši bodo sodelovali APZ sv. Cecilije, študenti in profesorji različnih fakultet in visokošolskih zavodov.

Vabljeni v stolnico v četrtek, 6. oktobra zvečer, da se skupaj zahvalimo in priporočimo Bogu ob začetku novega akademskega leta!

"Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva"

Eden od študentov je vprašal učitelja: "Kaj je potrpežljivost?"

Učitelj je odgovoril:
"Prvi uporabljeni izraz za ljubezen v svetopisemskem odlomku 1Kor 13,4.7 je macrothymei. Ne moremo ga prevajati le kot »da vse prenaša«, saj je ta misel izražena na koncu 7. vrstice. Smisel izraza zaslutimo v grškem prevodu Stare zaveze, ki navaja, da je Bog  »počasen v jezi«. Opazen je takrat, ko se neka oseba ne pusti voditi impulzivnosti in se izogiba napadanju. To je značilnost Boga zaveze, ki nas kliče, naj ga posnemamo tudi v družini. Besedila, v katerih Pavel uporablja ta izraz, moramo brati na podlagi Knjige modrosti. V njih pisatelj hkrati pohvali Božjo umirjenost, ki dopušča območje pokore, obenem pa poudari njegovo moč, ki prihaja do izraza takrat, ko deluje usmiljeno. Božja potrpežljivost je usmiljenje do grešnika in v tem se razkriva resnična Božja moč.


Študent se je zamislil: "Ali to pomeni, da moramo dovoliti, da drugi ravnajo z nami, kakor jih je volja?"

Več ...

Pretresljivo pričevanje na SDM o vojni v Siriji

»Vsak dan živimo življenje, ki je obkroženo s smrtjo. Kakor vi, zjutraj, ko gremo v službo ali šolo, za seboj zapremo vrata doma. A ravno tisto je trenutek, ko nas močno stisne strah: strah, da se ne bomo vrnili, da ne bomo več našli našega doma ali naše družine, kakor smo ju zapustili. Morda bomo tistega dne ubiti ali pa bo ubita naša družina.« Zavedati se obkroženosti s smrtjo je težko in boleče. Načina, kako pobegniti, ni. Nikogar ni, ki bi pomagal.

Več ...

 

 

Misli o zakladu in srcu

»'Kjer je tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce' …Pomembno je, da ne zamešamo zakladov. Obstajajo namreč 'tvegani zakladi', ki zavajajo in jih moramo pustiti za sabo, to so zakladi, ki jih kopičimo tekom življenja in ki so s smrtjo nični. Še nikoli nisem videl, da bi za pogrebnim sprevodom vozil selitveni kombi. A obstaja tudi zaklad, ki ga lahko vzamemo s sabo, zaklad, ki nam ga nihče ne more ukrasti, ki ni tisto, kar si privarčeval zase, ampak je tisto, kar si dal drugim. Ta zaklad, ki smo ga dali drugim, to bomo odnesli … Ljubezen, služenje, potrpežljivost, dobroto, nežnost – to so čudoviti zakladi in te bomo odnesli, ostale ne.

Več ...

Ni nas več strah

"Zato nas ni več strah. Naše življenje je že rešeno pogubljenja. Nič in nihče nas ne more iztrgati iz Jezusovih rok, saj nič in nihče ne more premagati njegove ljubezni."

Duhovno sporočilo nedelje Dobrega Pastirja.