7. večer: Kje so naši sinovi in hčere?

Aleš Čerin

Neža Repanšek

Na predzadnjem srečanju v okviru letošnjih jubilejnih Nikodemovih večerov sta s svojimi prispevki nastopila Aleš Čerin in Neža Repanšek, ki sta spregovorila o vzgoji otrok in mladostnikov ter njihovem osamosvajanju.

Aleš Čerin je po izobrazbi farmacevt. Rad se predstavi kot mož, oče, dedek, podjetnik, skavt, predavatelj in bloger na blogu Preprostost. V družini, družbi in poslu se zavzema za »bolj preproste izbire«. V sodelovanju s Socialno akademijo razvija in izvaja treninge za vzgojo voditeljev »Vodim, torej sem«. Je soustanovitelj in pisec na spletnem magazinu Časnik ter sodelavec v društvu Družina in Življenje.
Neža Repanšek je mladinska voditeljica, prostovoljka, trenerka in skavtinja. Je podpredsednica Mladinskega sveta Slovenije, odgovorna za področje mladinskega dela in neformalnega izobraževanja. Na Socialni akademiji vodi razne dejavnosti mladinskega dela. Ukvarja se s strukturnimi spremembami na trgu dela in njihovim vplivom na mlade iskalce zaposlitve. Usmerja in vodi mladinske pobude, izvaja mednarodne treninge za mlade in razvija raznolike delavnice.
Papež Frančišek v apostolski spodbudi Radost ljubezni pravi: »Véliko vprašanje torej ni, kje se otrok fizično nahaja, s kom je v tem trenutku skupaj, ampak kje se nahaja v eksistencialnem smislu, kje stoji v smislu svojih pogledov, svojih ciljev, svojih želja in svojih življenjskih načrtov.«
Vzgoja v družini prej naleti na pomembna vprašanja kot na primer: Kje so meje? Do kod mladim nuditi varnost in kako jih spodbuditi, da iz varnega družinskega gnezda poletijo v samostojnost? Na ta in podobna vprašanja sta gosta večera odgovarjala v svojih prispevkih in v razpravi z občinstvom.
Aleš Čerin je v svojem predavanju poudaril, da je oče tisti, ki otroke v družini pripravi na življenjske viharje, medtem ko mati predvsem nudi varnost in zaščito. Otrok bo po njegovem mnenju najbolje vzgajan, če bo videl svojega očeta in mater na delu, ko bosta garala v svojem odnosu in otrokom dajala zgled. Prepričan je tudi, da morajo starši otroke pustiti, da padejo in se sami poberejo, ne da vse naredijo namesto njih. Učenje iz padcev in napak je namreč dobra lekcija v življenju. Alešu Čerinu se zdi pomembno, da otrokom omogočimo izkušnjo dela in napora ter da jim omogočimo hrepenenje. Le-tega pa ne more biti, če otroke kar naprej zasuvamo z raznimi darili. Starši naj otrokom omogočijo tudi, da prevzamejo odgovornost za svoje odločitve in dejanja, ne pa da na primer matere hodijo vpisovat svoje otroke na fakultete in se pogovarjat s profesorji na govorilnih urah.
Neža Repanšek je izpostavila, da se meja mladosti v zahodnem svetu zvišuje. Tako na primer v nekaterih državah med mlade štejejo osebe, stare do 35 let. V več evropskih državah je prisoten tudi pojav, da otroci bivajo pri svojih starših še dolgo v svoja 30. leta. Slovenija je v tem pogledu pri vrhu na lestvici držav. Zaradi različnih razlogov se dogaja, da mnogi iz mladosti preidejo v nekakšno polodraslost in v rešitve »nekje vmes«. Po mnenju Neže Repanšek lahko poleg očeta in matere pri vzgoji otrok in na poti k samostojnosti pomagajo tudi bratje in sestre. Pomembno se ji tudi zdi, da starši pokažejo, da zaupajo svojim otrokom.
Gosta večera sta v drugem delu odgovarjala na številna vprašanja iz občinstva.
S svojim glasbenim nastopom na harfi je večer polepšala Lara Hrastnik, povezoval pa ga je Mario Plešej.

Mario Plešej, modetator večera