6. večer: Evangelij družine in problemi ljudi

Kaj je evangelij družine in kako ga danes živeti in oznanjati? Na okrogli mizi smo spregovorili o tem kako to temo odpira papež Frančišek v sinodalni spodbudi Radost ljubezni in kako jih vidijo in živijo gostje.

 

 

Začeli smo z glasbo in skupno molitvijo. Pevki glasbene skupine SPES sta nam zapeli pesmi: Hvaljen Oče in Jezus, Ti si naše vse. V skupni molitvi smo izrekli besede njune pesmi: Hvaljen Oče, ti si naš Rešitelj, bodi hvaljen naš Učitelj, Ti si pesem, si ljubezen, ki žari, se razdajaš za vse ljudi. Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

Okroglo mizo je z uvodno predavanjem začel dr. Igor Bahovec. Povzetek njegovega predavanja:

Na kratko je opisal šesto. poglavje pastoralne spodbude Radost ljubezni z naslovom Pastoralne perspektive družine. V začetku dokumenta se papež zahvali vsem pričevalcem evangelija v družini, ki so kot vonj dobrega vina. Za družinsko pastoralo sta potrebni daljna in bližnja priprava na zakon. Novo pri tem je spremljanje zakoncev pred poroko in po poroki. S tem spremljanjem se izkušnje prenašajo med generacijami. Poseben problem v družinah so krize, ki pa jih ne smemo gledati samo kot problem, ampak tudi kot priložnost za rast. Krize v družinah privedejo tudi do ločitev, v zvezi s tem se lahko pojavijo zelo zapletene situacije. Družine spremlja tudi smrt, ki smo jo v svojem ravnanju nekako kar izločili iz naše stvarnosti in izkušenj kot del življenja. Dr. Igor Bahovec se je dotaknil tudi drugih poglavij sinodalne spodbude Radost ljubezni. Prvo, drugo in tretje poglavje zajemajo vprašanje dejstev, o družini, ki jih je treba spoznati in je zato potrebno poslušanje. Četrto poglavje ima za osnovo Pavlovo pismo o ljubezni. To poglavje velja za vse ljudi in je nauk za rast v odnosih. Sedmo, osmo in deveto poglavje govorijo o vzgoji, ranah in prizadetostih v družinah. Kljub vsem težavam, ki družine lahko tudi oddaljijo od Cerkve, nas vse usmiljeni pogled, ki ga poudarja papež Frančišek, vabi in nam govori, da smo vse krščeni še vedno člani Cerkve. S posluhom in nežnim občutkom v odnosih hodimo skupaj kot pravi že ime Sinoda – skupaj hoditi.

V nadaljevanju okrogle mize so gostje odgovarjali na vprašanja, ki jih je pripravil in postavljal moderator. Po odmoru pa so gostje odgovarjali še na vprašanja udeležencev iz dvorane. Vprašanja iz dvorane so bila zastavljena večinoma na listih, deloma pa tudi ustno in so bila povezana z glavnimi vprašanji večera in tem, kar so povedali gostje v prvem delu večera.

Tone Lesnik, moderator večera