6. večer: CELIBAT – JE SPLOH MOŽNO?

Celibat in čistost sta bili temi Nikodemovega večera, ki se je v sredo 24. novembra, odvil v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani. Večer pričevanj, ki verjamem, da nobenega izmed navzočih ni pustil praznega. Najprej je za kulturno podlago poskrbela flavtistka Nika Pavlič nato pa nam je s. Mateja Kraševec, manjša sestra svetega Frančiška, predstavila svojo odločitev za čistost, ki ni v odpovedi, ampak res v polni in zavestni odločitvi, ki jo navdaja s srečo in veseljem. Malce drugačna pot do duhovnega poklica je pot br. Luke Modica, ki se je tekom boemskega življenja brez vere spreobrnil, vendar tudi za tem, ko je stopil h kapucinom, preizkusil, kaj pomeni zaljubljenost. Njegovo pričevanje je bilo na trenutke polno humorja in samoironije, vendar je ravno zato delovalo še toliko bolj iskreno. Nazadnje nas je nagovoril še g. Matevž Mehle, mlad župnik iz Jesenic.

Povedal nam je o svojem kolebanju med duhovništvom in družinskim življenjem in kako ga je ravno odločitev za čistost, tekom srednje šole, pripeljala do duhovnega poklica.

V drugem delu smo preko zanimivih vprašanj s strani občinstva še bolj poglobili oba pojma in načina življenja ter ugotovili, da ne le da sta celibat in čistost tudi danes možna, pač pa sta posebno znamenje delovanja Kristusa v svetu, da nista odpoved, ampak pridobitev in izpolnitev za posameznika, ki je na to pot poklican.

Matevž Vidmar, moderator večera

Glasbeno molitveni uvod

Pričevanje s. Mateje Kraševec

Pričevanje br. Luka Modica

Pričevanje Matevža Mehleta

Pogovor